İspanya ve Portekiz’de sıcak hava dalgası yüzünden ölenlerin sayısı 2 bine yaklaştı

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

İspanya ve Portekiz, Avrupa’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası kaynaklı 1900’ün üzerinde ölüm bildirdi.

Resmi sayılara göre İspanya’da sıcaklığın Sevilla yakınlarında 43 santigrat dereceye ulaştığı 10 Temmuz ile 18 Temmuz arasında 850’den fazla kişi yüksek sıcaklıklar sebebiyle hayatını kaybetti.

Öte yandan Portekiz’in sağlık otoritesinin başkanı da salı günü Reuters’a verdiği demeçte, 7 Temmuz’dan 18 Temmuz’a kadar sıcak hava dalgası nedeniyle binden fazla kişinin öldüğünü belirtti.

İspanya ve Portekiz’den başlayarak kıtayı saran aşırı sıcaklıklar kuzeye ilerleyerek ilk kez 40 santigrat derecenin üstünü gören Fransa ve Birleşik Krallık’a (BK) ulaştı ve birkaç yerde 2019’da Cambridge’de ölçülen 38,7 santigrat derecelik eski rekor kırıldı.

Sessiz katil olarak adlandırılan aşırı sıcaklık, özellikle altta yatan tıbbi rahatsızlıklar sebebiyle yaşlılar ve vücut sıcaklıklarını düzenlemekte zorlanan küçük çocuklar için risk teşkil ediyor.

Fakat daha az savunmasız olduğu düşünülenleri de etkileyebiliyor. Fit ve sağlıklı kimselerin bile ölüm riskiyle karşı karşıya bulunduğu uyarısı yapan BK’deki yetkililer geçen hafta ilk kez ulusal sıcak hava dalgası acil durumu ilan etti.

BK gibi aşırı sıcağa daha az alışkın ülkelerin yüksek sıcaklıklara bağlı fazla ölümleri hemen belirleyememesi nedeniyle, sıcak hava dalgasının Avrupa’da yol açtığı toplam can kaybının tespit edilmesi biraz zaman alacak.

Sıcaklıklar Avrupa genelinde daha önce de ölümlere yol açmıştı.

Fransa’da 2003’te yüksek sıcaklıklar sebebiyle 15 bin kişi ölmüş, morglarda yer kalmamış ve soğutuculu kamyonlarla geçici merkezler kurulmuştu. BK ve Portekiz’de de 2 bin civarı kişi hayatını kaybetmiş, İtalya’da 3 bin, Hollanda’da 1500 ve Almanya’da 300 kişi ölmüştü.

İklim bilimciler, iklim değişikliği hız kesmeden sürdüğü takdirde Avrupa’daki sıcak hava dalgalarının ancak daha sık, daha uzun ve daha şiddetli hale geleceği uyarısında bulunuyor.

Temelde fosil yakıtların yakılmasıyla salınan sera gazları gezegeni ısıtıyor ve bu tür aşırı sıcaklıkların yaşanmasını daha olası kılıyor.

Kaynak: Independent Türkçe

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA