MI6 Başkanı Richard Moore: Avrupa’daki Rus ajanların yarısı sınır dışı edildi

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Birleşik Krallık’ın dış istihbarat teşkilatı MI6’in başkanı Richard Moore, Avrupa’daki Rus ajanların yarısının sınır dışı edildiğini açıkladı.

Moore, ABD’nin Colorado eyaletinde düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu’nda dün yaptığı konuşmada, “Son sayımlara göre Avrupa’da diplomat kılığında görev yapan en az 400 Rus istihbarat görevlisi sınır dışı edildi. Avrupa’da Rusya için ajanlık yapabilme kapasiteleri böylelikle büyük ihtimalle yarı yarıya azaldı” dedi.

Böylelikle MI6, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın başından beri ilk kez sınır dışı edilen Rus casuslara dair bilgi paylaşmış oldu.

BK’nin önde gelen gazetelerinden Guardian’ın aktardığına göre Rus ajanları, ülkelerinin BK’deki büyükelçiliğinde diplomatik görevde gibi davranarak ülkeye sızıyor.

“Kanun kaçağı” olarak adlandırılan ve sayıları çok daha az olan istihbarat görevlileriyse sıradan yurttaş gibi davranıyor.

2013-2017’de BK’nin Ankara Büyükelçisi olarak da görev yapan Moore, açıklamasında bu şekilde çalışan iki Rus ajanının yakalandığını söyleyerek, bunlardan birinin Sergey Vladimiroviç Çerkasov olduğunu belirtti.

Rus ajanı Çerkasov, sahte kimlikle kendisini Brezilya doğumlu Viktor Muller Ferreira şeklinde tanıtıp, nisanda Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) stajyerlik pozisyonuna başvurmuş fakat kabul edilmemişti.

Hollanda istihbaratı, Çerkasov’un sahte kimlikle ajan olarak UCM’ye sızmaya çalıştığını tespit edince kendisini yakalayıp Brezilya’ya sınır dışı etmişti. Burada da mahkeme, Çerkasov’a haziranda 15 yıl hapis cezası vermişti.

UCM, Rusya’nın Ukrayna’da savaş suçu işlediği iddialarına dair martta soruşturma başlatmıştı.

MI6 başkanı yakalanan diğer ajanın kimliğiniyse paylaşmadı.

Ayrıca Moore, Rusya’nın savaşta “sıfırı tükettiğini” ve ilerleyişini durdurmak zorunda kalacağını, bunun da Kiev güçlerine misilleme yapma fırsatı sağlayacağını savundu.

Putin’in sağlığının kötü olduğu iddialarına da değinen MI6 başkanı, buna yönelik kanıt olmadığını belirtti.

ABD istihbarat teşkilatı CIA’in direktörü William Burns de dünkü açıklamasında Putin’in hastalığa yakalandığı söylentilerinin asılsız olduğunu söylemişti.

Öte yandan nisanda Almanya, ajan olduğu tespit edilen 40 Rus diplomatı, Fransa da 41 istihbarat görevlisini sınır dışı ettiğini duyurmuştu.

Kaynak:Independent Türkçe

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA