KPSS’de kopya iddiası! Yediiklim Yayınevi kendini böyle savundu

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Mine Özdemir Güneli – Ozan Ömer Kadüker / Devlet kurumlarında memur olmak için her yıl yaklaşık 1 milyonun üzerinde adayın katıldığı Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) soruların sızdırıldığı iddiaları, önceki gün gündeme bomba gibi düştü. İlk açıklamayı yapan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), ‘İddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır’ dedi. Ancak aynı gün ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) konuyu inceleme talimatı verdi. Erdoğan, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “İnceleme sonucunda elde edilen veriler titizlikle değerlendirilecek, gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır. Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz” ifadelerine yer verdi. Gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alındı.

YÖK DE İNCELEME BAŞLATTI

Gözlerin çevrildiği DDK müfettişleri, dün incelemelerde bulunmak için ÖSYM’ye gitti. DDK Başkanı Yunus Arıncı, “Problemli bir durum var” diyerek, tablonun net görülebilmesi için en kısa zamanda raporu Cumhurbaşkanı’na sunacaklarını kaydetti. Müfettişlerin ÖSYM’de yaptığı inceleme sonrasında DDK, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık, suç duyurusu üzerine “sahtecilik”, “kamu aleyhine dolandırıcılık” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından soruşturma açtı. KPSS’de yaşanan gelişmeler sonrasında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından da inceleme başlatıldı. YÖK açıklamasında, inceleme sonucunun en kısa zamanda kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

DAVALAR AÇILIYOR

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na KPSS’deki iddialara ilişkin suç duyurusunda bulundu. Kaya, suç duyurusunda, sınav sorularının sızdırılmasından, yayınlanmasından ve bu soruların haksız ve hukuksuz biçimde adaylara sınavda sorulmasından sorumlu olan kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etti. Birçok STK da dava açacağını açıklarken, Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sen, Eğitim Gücü Sen ise suç duyurusunda bulanacaklarını açıkladı.

Tercih kaygısı hata yaptırıyor

YAYINEVİNE BASKIN

Soruşturma kapsamında harekete geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Ankara’da Yediiklim Yayınları’na ait 2 adrese baskın yaptı. Mali polisin saatler süren aramasında, dijital materyal ve dokümanların birer nüshasını aldığı belirtildi.

DİĞER OTURUMLAR NE OLACAK?

KPSS Lisans oturumu, 31 Temmuz Pazar günü düzenlendi. Alan Bilgisi oturumları 6-7 Ağustos’ta, Öğretmenlik Alan Bilgisi Oturumu ise 14 Ağustos’ta düzenlenecek. Ancak sınavın yapılıp yapılmayacağı merak konusu. Adayların büyük çoğunluğu, şaibenin devam ettiğini belirtip sınavın ertelenmesini isterken, bazı adaylar ise diğer oturumlara çalışmak için soruların sızdırıldığı iddia edilen yayınevinin deneme sınavlarının peşine düştü.

YAYINEVİ’NİN SAVUNMASI: BENZER 20 SORU YOKTUR

Yayıncılık hayatına 2003’te dergi yayınlayarak başlayan Yediiklim Yayınevi, Yediiklim Dershaneleri ve Yayınları olarak yola devam etti. Kurum, 10 yılı aşkın süredir Türkiye’nin 81 iline ilköğretim 1. sınıftan 12. sınıfa kadar YGS-LYS, YGS, LYS, KPSS, KPSS-A, ALES, DGS, YDS, SBS, POLİSLİK, ASTSUBAYLIK vb. sınavlara yönelik soru kitapları hazırlıyor.

İddialar konusunda Milliyet’e özel açıklamada bulunan Yediiklim Yayınevi’nden yetkililer, şunları söyledi: “KPSS’de benzer çıkan soru sayısı iddia edildiği gibi 20 tane yoktur diye tahmin ediyoruz. ÖSYM şu anda soruları inceliyor. Geçmiş yıllardaki sınavlarda da çıkan benzer sorularımız oluyordu. YKS, ALES, DGS, KPSS’de de oluyor. Farklı kurumların her sene 120 sorudan 10 tane tutturduk diye açıklamaları olur. Ama biz şu ana kadar reklam yapmadık. Ama her zaman bu yapılır, doğal bir şey bu. Soruların birebir olup olmadığına ÖSYM karar verecek. İncelemeler sonucunda biz de bir açıklama bekliyoruz.”

AYGÜN: VİCDANIM RAHAT

ÖSYM başkanlığı görevinden alınan Prof. Dr. Aygün, 4 yıllık görev süresinin tamamlanmasına bir ay kala itibar suikastı yapıldığını öne sürerek, “Alnım açık vicdanım rahat” dedi. Kocaeli’deki yerel bir gazeteye açıklama yapan Aygün, “4 yıl süreyle özveriyle çalıştık. Her hafta sonu yılda yaklaşık 10 milyon kişinin katıldığı sınavlarda en küçük bir iddiaya meydan vermedik. Birileri başarımızdan rahatsız olmuş olacak ki düğmeye bastı. Kimseye kırgın değilim üzgünüm” diye konuştu.

DDK’dan KPSS açıklaması: Bir sorun görünüyor
ÖSYM’den KPSS açıklaması: İddialar asılsız
Cumhubaşkanı Erdoğan’dan KPSS talimatı! ‘Asla müsaade etmeyiz’
KPSS soruları sızdırıldı iddiası! ÖSYM Başkanı görevden alındı
ÖSYM detayları paylaştı! 2022-KPSS ön lisans başvuruları açıklaması

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA