Memurlara 3600 ek gösterge tamam

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca memurun merakla beklediği 3600 ek gösterge çalışması ile ilgili detayları açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık 2,5 saat süren Kabine toplantısının ardından konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

ARTIK BAĞIMSIZ BİR ÜLKE: Türkiye artık siyasi ve güvenlik önceliklerini bizzat kendisi tayin eden ve uygulayabilen bağımsız bir ülkedir. Türkiye artık kendi ekonomik ve sosyal programlarını geliştirebilen ve hayata geçirebilen güçlü bir ülkedir.

‘TURKEY’ YERİNE ‘TÜRKİYE’ KARARI: BM’de ülkemizin uluslararası alandaki resmi adını Turkey’den Türkiye’ye çevirmiş olmamız da işte bu yeni dönemin sembollerinden biridir. Bundan sonra ülkemizin tüm uluslararası muhatapları, kendi kurum ve kuruluşlarımız, vatandaşlarımız göğüslerini gererek devletlerinin adını Türkiye olarak ifade edebilecektir. Artık bütün yazışmalarımızda devletin bütün kurumları Turkey diye bir ifade kullanmayacaklar, tamamıyla Türkiye adını kullanacaklardır. Bugün Kabine toplantımızda bu kararı aldık, BM’de de bu yazışma artık gündeme girmiş durumdadır.

ÖNÜMÜZDEKİ YILIN İLK AYLARI: Bütçe gerçekleşmelerimiz, pek çok alanda yaptığımız ciddi vergi indirimlerine ve enerji ödemeleri kaynaklı kimi sapmalara rağmen gayet iyi seviyededir. Aslında hemen yanı başımızda bir sıcak çatışma patlak vermeseydi; salgın sonrası bu aylarda her kesimden insanımız programımızın somut faydalarını hayatında bizzat görmeye başlamış olacaktı. Biraz gecikme ile de olsa inşallah önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren bu noktaya geleceğiz. En büyük hassasiyetimiz istihdamı koruyarak ücretlilerin gelir kaybını telafi ederek fırsatçıların önünü keserek, insanlarımızın üzerlerine kalıcı yükler binmesine engel olmaktır.

TEMMUZ AYINDA ENFLASYON FARKI ARTIŞI: Fiyatları izahı mümkün olmayan bir şekilde artan ürünlerin üretimini teşvik ederek ve tedarikini kolaylaştırarak stokçuların oyunlarını bozacağız. Kriz tellallarının dört döndüğü bir yerde piyasanın bu kadar canlı işlemesi amacın panik çıkarmak olduğuna işaret ediyor. Bir yandan fiyat artışlarını durduracak diğer yandan milletimizin her kesimin gelir kaybını telafi edecek çalışmaları tüm bu makro adımlarla destekleyerek programımızı uygulamayı sürdürüyoruz. Temmuz ayındaki enflasyon farkı artışlarıyla ücretlileri biraz daha rahatlatacağız. Yılbaşında ise tüm çalışanların durumlarını ekonomide gelinen noktaya uygun şekilde gözden geçirerek herkesin hakkını almasını temin edeceğiz. Sosyal yardım şemsiyemizi genişleterek destek miktarlarını güncelleyerek hiçbir vatandaşımızın mağduriyetine izin vermeyeceğiz.

YILBAŞINDA YÜRÜRLÜKTE: Kabine çalışmalarımızla bağlantılı bazı hususları paylaşmak istiyorum. Memurlarımızın ek gösterge düzenlemesiyle ilgili çalışmayı tamamladık. Meclisimizin takdirine sunacak safhaya getirdik. Bu konu ilk gündeme geldiğinde öğretmenlerimize, polislerimize, sağlık çalışanlarımıza ve din görevlilerimize ek göstergelerini 3600’e çıkarma sözü vermiştik. Ancak sadece bu kesimler için yapılacak ek gösterge artışının memurlarımız arasında adaletsizliğe yol açacağını ve hiyerarşik dengeyi bozacağını gördük.Bunun için şartlarımızı zorlama pahasına kamu çalışanları lehine fedakarlıkta bulunarak tüm memurlarımızın ek göstergelerinde 600 puanlık bir yükseltmeye gitmeyi kararlaştırdık. Yardımcı hizmetler sınıfındakiler de dahil ülkemizdeki 5.3 milyon kamu görevlimizin tamamı, önümüzdeki yılbaşından itibaren bu düzenlemeden yararlanacaktır. Düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte birinci dereceye gelmiş olma şartıyla, söz verdiğimiz tüm meslek gruplarındaki hak sahipleri hemen 3600 ek göstergeye yükseltilecek. Genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3600’den 4400’e şube müdürü ve ilçe müdürü seviyesindeki yöneticilerin göstergeleri 2200’den 3000’e çıkartılacaktır. Ek gösterge düzenlemesi memurlarımızın mevcut maaşlarda küçük de olsa bir artış sağlamasının ötesinde ötesinde emekli ikramiyeleri ve emekli maaşlarında ciddi kazanımlar getiriyor. Somut örnekverecek olursak ek göstergesi 3600’e çıkan 30 yıllık hizmeti bulunan memurun emekli aylığı bin 234 ile bin 391 lira arasında, emekli ikramiyesi ise 44 bin 500 lira ile 50 bin 150 lira arasında artacaktır. Mevcut maaşlara göre hesaplanan bu tutar düzenlemenin yürürlüğe gireceği yılbaşındaki rakamlara göre çok daha yüksek seviyelerde gerçekleşecektir. Yapılan artışlar elbette halen emekli olan kamu görevlilerinin maaşlarına da yansıtılacaktır. Ayrıca mülki idare amirleri başta olmak üzere yaptıkları işle özlük hakları arasındaki makas açılan kamu görevlileriyle ilgili iyileştirici bir düzenlemeyi de bu kapsamda gerçekleştireceğiz.

‘Biz faizi düşüreceğiz’

Erdoğan, şu mesajları verdi: “Aslında bugün bizim ülkemizde teknik anlamda enflasyon değil, fiili bir hayat pahalılığı sorunu vardır. Faizi artırarak zengini daha zengin fakiri daha fakir yapacak emperyalist finans kurumlarının dayatması ekonomi reçetelerini bir kenara bıraktık. Bunun yerine ülkemizin asıl ihtiyacı olan yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme esaslı kendi Türkiye ekonomi programımızı uygulamaya başladık. Kimse bizden şunu beklemesin. Bu iktidar faizi artırmayacaktır, tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz. Benim derdim şu; bu ülkede yatırımcı, bankalardan düşük faizle sağladığı krediyle yatırıma girsin, mevcut yatırımlarını daha genişletsin. Bununla istihdam sağlayalım, ihracatı artıralım, büyümeyi sağlayalım.”

‘15 milyar lira aile desteği’

KONUTTA YALITIM İÇİN KREDİ DESTEĞİ: Vatandaşlarımıza, binalarının yalıtım çalışmalarında kullanılmak üzere daire başına 50 bin liraya kadar 60 ay vadeli ve 0,99 faiz oranıyla kredi imkanı getiriyoruz. Burada Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığımızla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız üzerine büyük bir yük düşüyor. Bunu başarmamız lazım. Hem aile bütçesine, hem devlet bütçesine olumlu katkısı olacağına inandığım paketle ilgili detaylar ilgili bakanlıklarımız tarafından kamuoyuna açıklanacak.

SOSYAL YARDIMLAR: Türkiye Aile Desteği Programı ile ekonomik olarak dezavantajlı ancak mevcut programlardan yararlanamayan kesimlere yönelik 15 milyar liralık yeni bir paketi daha devreye alıyoruz. Vatandaşlarımız bu yeni pakete hem e-devlet, hem de sosyal yardımlaşma dayanışma vakıfları üzerinden Haziran ayının 3. haftasından itibaren başvuracaklardır. Bir yıl boyunca sürecek ödemelerin ilki de Kurban Bayramı öncesi yapılacaktır.

ANAOKULU İÇİN DESTEK: Önümüzdeki eğitim öğretim yılında MEB’ebağlı ana okulları veya ana sınıflarına çocuklarına kaydettiren aileler için de bir destek programı oluşturduk. Bu program çerçevesinde son bir yılda sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının yardımlarından faydalanmış olan aileler herhangi bir başvuruya gerek kalmaksızın çocuklarını okullara kaydettirebilecek.

Diğer Siyaset Haberleri İçin TIKLA