Türkiye’nin en kritik davalarında görev aldı

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

HABER MERKEZİ – İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Demiral’ın Türkiye’nin siyasi tarihine damgasını vurmuş pek çok kritik davada imzası bulunuyordu. 1971 yılında dönemin gençlik hareketi liderlerinden Deniz Gezmiş’in ifadesini alan isim Ankara Savcısı Demiral’dı. Gezmiş’in idamıyla sonuçlanan dosyayı hazırlayan isimlerden biri olan Demiral, Gezmiş ile birlikte idam edilen Yusuf Aslan’ın soruşturmasını da yürütmüştü.

DGM SAVCILIĞI DÖNEMİ

Demiral, 1984-1995 yılları arasında da Ankara Devlet Güvenlik Mahkemeleri Başsavcılığı görevini yürüttü. 90’larda karanlıkta kalan Bahriye Üçok, Muammer Aksoy ve Uğur Mumcu suikastlarının soruşturmasını da o üstlendi. 1997 yılında Uğur Mumcu’nun öldürülmesine ilişkin TBMM Araştırma Komisyonu Raporu’nda soruşturmada ihmalleri olduğu, gerekli işlemleri yerine getirmediği kaydedildi.

2 Temmuz 1993’te Sivas yaşanan Madımak Katliamı’na ilişkin soruşturma da yine Demiral’ın başsavcılığı döneminde yürütülmüştü. Demiral, katliamın tahrik sonucu olduğunu savunmuştu. 1994 yılında DEP milletvekillerinin Meclis’te gözaltına alınmasının arkasında da Demiral vardı. DEP’li siyasetçiler için idam cezası talep etmişti.

TÜRKÇE EZAN TALEBİ

Demiral, emekli olduktan sonra 1995 yılında MHP’Den siyasete girmeye karar verdi. 1995 seçimlerdinde MHP’den milletvekili adayı olan Demiral, seçimlere kısa bir süre kala “Ezan Türkçe okunmalı” açıklaması ile büyük tartışma yarattı.MHP’nin baraj altında kaldığı bu seçimin ardından Demiral MHP’den ihraç edildi.

TOPRAĞA VERİLDİ

Demiral için dün Karşıyaka Mezarlığı’nda cenaze töreni düzenlendi. Trakyalılar Vakfı’nın kurucusu olan Demiral’ın cenazesine vakıf üyeleri, yakınları ve vatandaşlar katıldı. Demiral’ın cenazesi, ikindi namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra son yolculuğuna uğurlandı.

Diğer Siyaset Haberleri İçin TIKLA