Rusya’nın hamlesinin ardından Avrupa’da enerji tasarrufu: Kravat takmayın!

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Rusya’nın Avrupa’ya uyguladığı doğal gaz kısıtlaması ülkeleri enerji tasarrufuna yönlendirdi. Bu önlemlerin arasında en dikkat çekeni ise ‘kravat takmayın’ daveti oldu. İşte detaylar…

Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan gerilim ve Rusya’dan gelen doğal gaz akımının sekteye uğraması Almanya’da yeni tedbirleri beraberinde getirdi. Ülkede, bir yandan doğal enerji kaynaklarında çeşitliliği artırma amaçlı girişimler teşvik edilirken, diğer yandan kapanan bazı nükleer santrallerin yeniden açılması da tartışılıyor. Özellikle kış aylarında yaşanabilecek muhtemel enerji krizine karşı şimdiden tasarruf önlemleri alınmaya başlandı. Enerji tasarrufu çerçevesinde aralarında Zafer Anıtı, Brandenburg Kapısı, Devlet Opera Binası, Berlin Katedrali, Belediye Binası, Yahudi Müzesi, Amerika Anıt Kütüphanesi, Charlottenburg Sarayı gibi önemli yapıların da bulunduğu toplam 200 sembol bina artık geceleri ışıklandırılmayacak. Çok sayıda yapıda Çarşamba günü başlayan karartma çalışmalarıyla kentte her gün 100-120 civarı aydınlatma devre dışı bırakılıyor. Federal Meclis Binası Bundestag’ın ışıkları ise kapanmayacak.

TURİSTLER FOTOĞRAF ÇEKTİREMİYOR

Brandenburg Kapısı’ndaki ışıklandırma sistemlerinin henüz kapanmaması nedeniyle tarihi binanın önüne gelen çok sayıda turist fotoğraf çektirmeye devam edebiliyor. Alexanderplatz Meydanı’ndaki Neptün Fıskiyesi’nin önünde hava karardıktan sonra fotoğraf çektirmek isteyenler ise cep telefonlarının ışıklarından yardım alıyor.

BERLİN ÖRNEK OLMAK İSTİYOR

Berlin Eyaleti Çevre Tüketici ve İklimi Koruma Bakanı Bettina Jarasch, enerji tasarrufu konusunda örnek teşkil etmek istediklerini söyleyerek, “Ukrayna’ya karşı savaş ve Rusya’nın enerji politikası tehditleri göz önüne alındığında, enerjimizi mümkün olduğunca dikkatli kullanmamız önemli. Bu aynı zamanda ve özellikle kamu sektörü için de geçerlidir. Bu nedenle Berlin’de sorumlu olduğumuz binaları artık aydınlatmayacağız” ifadelerini kullandı.
Berlin’de yaklaşık bin 400 spotla aydınlatılan 200 önemli yapının maliyeti yıllık 40 bin euroyu buluyor.

RUSYA DOĞAL GAZ AKIŞINI DÜŞÜRÜYOR

Alman doğal gaz dağıtım şirketi Gascade tarafından 27 Temmuz’da yapılan yazılı açıklamada, Rusya’dan Kuzey Akım 1 boru hattından gaz akışının yüzde 40’tan yüzde 20’ye kadar düştüğü duyurulmuştu. Açıklamada, “27.07.2027 saat 08.00 itibarıyla Kuzey Akım 1’den gaz akışı, maksimum değerin yüzde 20’sine karşılık gelecek şekilde sağlanmaktadır” denilmişti. Moskova yönetimi gaz akışındaki kesinti için teknik sorunları gerekçe gösteriyor. Avrupa Birliği (AB) ise Rusya’yı, Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlara karşılık enerjiyi “silah olarak kullanmakla” ve “şantaj yapmakla” suçluyor. Dünyanın en büyük gaz ihracatçısı Rusya, güvenilir bir enerji tedarikçisi olduğunu ifade ederek, Batı’nın enerji kaynaklarını baskı aracı olarak kullandığı suçlamalarını reddediyor. Rusya’dan başlayan boru hattı, Baltık Denizi altından Almanya’nın Greifswald kentine kadar ulaşıyor.

FRANSA’DA ENERJİ TASARRUFU İÇİN KLİMALI DÜKKANLAR KAPILARINI KAPATMAK ZORUNDA KALACAK

Fransa Ekolojik Dönüşüm Bakanı Agnes Pannier-Runacher, klimalı dükkanların kapılarını kapatmak zorunda kalacağını, neon ışıklara da sınırlandırma getirileceğini duyurdu.

Enerji tasarrufunu artırmak için alınan bu önlemleri ihlal eden dükkanlara 750 euroya kadar para cezası verilecek.

Pannier-Runacher, bazı mağazaların bir yandan klimayı, diğer yandan da kapılarını açmasının “absürt” olduğunu söyledi.

Fransız bakan bu konudaki iki kararnamenin birkaç gün içinde yayımlanacağını belirtti ve ekledi: “Ne büyüklükte olursa olsun ışıklandırılmış reklamlar gece 1 ile sabah 6 arasında aydınlatılamayacak.”

Ülkede neon tabela yasağı nüfusu 800 binden az yerlerde uygulanıyor. Havalimanları ve tren istasyonları ise bu kararın dışında tutuluyor. Avrupa’da enerji fiyatları Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından büyük oranda arttı.

Enerji şirketi Shell, Rusya’dan Avrupa Birliği’ne (AB) giden gazın azaltılması nedeniyle bu kış AB’de enerji kesintileri yaşanmayacağının garantisi olmadığını açıklamıştı.

Son dönemde sıcak hava dalgasıyla mücadele eden Fransa’da klimalar nedeniyle enerji tüketimi de artmış durumda.

İSPANYA BAŞBAKANI’NDAN ENERJİ TASARRUFU ÖNERİSİ: KRAVAT TAKMAYIN

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, enerji tasarrufu için çalışanlardan zorunlu olmadıkça kravat takmamalarını istedi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ülkede artan sıcaklıklara karşı klima kullanımının arttığına işaret ederek, bakanları ve başta kamu çalışanlarını “gerekmedikçe kravat kullanmamaya” davet etti.

Sanchez, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası artan enerji fiyatlarına karşı tasarruf çağrısı yaptı.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA