Septik Artrit Nedir, Nasıl Bulaşır? Septik Artrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Septik artrit, bakterilerin eklem DNA yapısını bozmasına bağlı olarak immun sitemi çökertmesi sonucu oluşan eklem hastalığıdır. Septik artrit gelişen eklemlerde bulunan bakteri yapılarının bozulması söz konusu olmaktadır. Burada oluşan hasar eklem kıkırdağının hasarlanması şeklinde görülmektedir.

Septik Artrit Nedir?

Septik artrit bir tür eklem enfeksiyonudur. Nedeni bakteriler olarak bilinmektedir. Mantar ve mikobakterilerin de neden olabileceği saptanmış bulunmaktadır.

Nasıl Bulaşır?

Septik artrit, ekleme yapılan müdahaleler sonucunda bulaşabilmektedir. Bu nedenle ekleme uygulanacak protez, enjeksiyon ve eklem operasyonlarında sterlizasyon çok önemlidir. Yeterince yapılmayan cilt dezenfeksiyonu ya da travmalar sonucu mikrop doğrudan ekleme ulaşabilmektedir.

Septik Artrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Septik artrit, eklemi etkileyen süpüratif enflamasyondur. Doğru ve erken tanı hastalığın ilerlemeden tedavi edilebilmesini mümkün kılmaktadır. Yetersiz tedavi ya da tanı gecikmesi durumunda hastalar, hastanelerin acil bölümlerine başvurmaktadır. Akut monoartiküler özelliğiyle bilinen septik artrit, nadiren de olsa birden fazla eklemi tutabilmektedir. Bunlar diz kapağı ve kalça gibi büyük eklemlerde daha sık görülebilmektedir. Ağrılı ve şişlik belirtilerine ateş eşlik edebilmektedir. Septik artrit, tedavisi, hastaneye yatırılarak yapılması önemlidir. Destekleyici tedaviler yanında intravenöz antibiyotik tedavisi yapılmalıdır. Organ yetmezliği ve septik şok durumu gelişen hastalara uygun özel tedavi uygulanmalıdır.

Diğer Sağlık Haberleri İçin TIKLA