Sıfır araç alacaklar dikkat: En düşüğü 400 bin lira bandına çıktı!

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

İkinci el araç ve sıfır araç piyasasında yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hareketlilik başladı. Bayramın yaklaşmasıyla tatile gidecek vatandaşlar otomobillere yöneldi.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Hayrettin Ertemel milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Son 6 aydan beri satışlarımız zaten hızlı bir şekilde devam etmekte. Araç tedariğinde yaşanan sıkıntıların devam etmesi ikinci el otoya eğilimi yüksek düzeye taşıdı. Bu bayram öncesi ve yaz sezonunun girmesiyle birlikte daha da hızlandı. Fakat fiyatlardaki dengesiz yükselişler şu anda alım yönündeki müşterilerimizin kafasını karıştırmaktadır.

Biz otomobil satıcıları olarak da fiyatların bu şekilde hızlı yükselmesinin piyasayı olumsuz yönde etkilediğini düşünmekteyiz. Bu olumsuz sürecin 0 araç tedarikinde yaşanan sıkıntılar çözülmeden stabil hale geleceğini beklemiyoruz. Önümüzdeki süreçte de görünen o ki hem çip krizi hem Rusya, Ukrayna savaşının devam etmesi hem de tedarikte yaşanan sıkıntılar 6 ay veya 1 sene daha devam edecek gibi gözükmekte.

Bu süreç içerisinde ikinci el otomobile olan ilginin artacağını ve fiyatlarında buna bağlı olarak yükseleceğini bizlere işaret ediyor.

İKİNCİ EL ARACINI SATMAK İSTEYENLERE TAVSİYENİZ NEDİR?

Eğer 1 araba alacaklarsa önce alacakları arabayı tespit edip daha sonra araçlarını satmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü aracını satıp daha sonra bir süreç içerisinde araç alma eğilimine giderlerse bu yükselen fiyatlardan alım anlamında olumsuz yönde etkilenirler. İhtiyaçları varsa da şu anda ikinci el otomobil piyasasında rakamlar yüksek, satmalarını tavsiye ediyoruz.

EN DÜŞÜK SIFIR ARAÇ FİYATI NE KADAR OLDU?

400 bin bandına geldi diyebiliriz. En düşük paket fiyatı 400 bin lira bandındadır. Sıfır araç bayilerinde satılan araçların el altından kayıt dışı diye tabir ettiğimiz kişilere satış elemanları tarafından satıldığı elden fazladan para alınarak satıldığı ve bu araçları alan kişiler tarafından çok daha yüksek bedellerle internet ortamında satılarak hem enflasyonun yükselmesine hem kayıt dışının ciddi bir şekilde arttığı görülmektedir.

Kayıt dışı son 1 senede otomobilin bir yatırım aracı olarak görülmesinden dolayı çok ciddi bir şekilde artış gösterdi. Burada otomobil sektörü temsilcileri olarak kayıt dışıyla bizler mücadele ederken devletimizden de destek bekliyoruz.

Hiçbir şekilde bulunabilirlik yok. Sıfır araç satıcıları bizlere bu araçları satmıyorlar. Biz ikinci el araç satıcısı olarak gittiğimizde araçları alamıyoruz. Kayıt dışı diye tabir ettiğimiz doktor, memur, mühendis veya inşaatçı gibi kişilere bu arkadaşlar satıyorlar. Alan kişiler bunları daha sonra üzerlerine sıfır araç olmadığı için internet üzerinden aracın değerine göre yüzde 20’lere varan bir fark koyup satışını gerçekleştiriyorlar.

Bu şu anda çok ciddi boyutlara ulaştı. Bunun önüne geçmeden hiçbir şekilde otomobil fiyatlarının stabil hale geleceğini düşünmüyoruz. Burada araçlar gerçek tüketiciye ulaşmıyor. Böyle bir piyasa oluştu, devletimizin bunu çok ciddi bir şekilde önlem alarak durdurmadığı sürece hem enflasyon açısından hem araç fiyatları açısından ciddi bir sıkıntı yaşanıyor.

Hatta şöyle duyumlar alıyoruz. Sıfır araç satışı yapan bayiler hizmet bedeli adı altında çok yüksek meblağ talep etmeye başladılar. Bunu fatura keserek müşteriden talep ediyorlar.”

400 BİN LİRANIN ALTINDA ARAÇ KALMADI

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ise konuyla ilgili şunları söylüyor: ” En düşük sıfır aracın fiyatı şu anda 400 bin liradır. Tedarik sorunu devam ediyor. 400 bin liranız olsa bile bayiye gittiğinizde aracı bulamıyorsunuz. Hangi gün gelirse o günkü fiyat artışı neyse o rakamdan almak şartıyla sıraya giriyorsunuz.

Meslekle alakası olmayan kişiler bayilerden araçları alıyorlar. Normal bayide 400 bin olan aracı piyasada 450 bin 500 bine satıyor. Bunlar bu işi 2. bir iş olarak yapıyor. Oto bayileri galericilere sıfır araç satmaz. Ama başka işlerle uğraşanlar alıyor. Örnek veriyorum mobilyacı, gıdacı, restorancı, berber bunlar alabiliyorlar ve ikinci iş olarak bunu yapıyor.”

Zincir marketlere mahkemeden ret cevabı!

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA