ASGARİ ÜCRETE ZAM VAR MI 2022 (NET-BRÜT)? TEMMUZ AYINDA ASGARİ ÜCRETE EK ZAM YAPILACAK MI, asgari ücret ne kadar?

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Asgari ücret zam haberleri son günlerin yakından takip edilen konular arasında bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, asgari ücret konusunda bir açıklama yaptı. Asgari ücret ile ilgili tahminler temmuz ayına yaklaşırken gündeme geliyor. Peki asgari ücrete temmuz ayında zam gelecek mi? Asgari ücret ne kadar 2022?

ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEK Mİ?

Asgari ücret ile ilgili gelişmeler merak ediliyor ve açıklamalar yakından takip ediliyor.
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, konu ile ilgili bir açıklama gerçekleştirdi.TGRT Haber’de katıldığı bir programda Kurtulmuş;

“Temmuz ayında emeklilerimizin, çalışanlarımızın gelirlerinin artırılması ve asgari ücretle ilgili de çalışmalar bakanlığımızın önündedir. Bu çalışmalar yapılıyor. Öncelikli perspektifimiz, temmuz ayı ile geniş bir kitlenin, sabit gelirli bir kitlenin alım gücünü artıracak bir dokunuş mutlaka hükümet tarafından yapılacaktır. Nasıl fiyatlar seviyesi yukarı çıktıysa, ücretler seviyesini de yukarı çıkaracak ve böylece vatandaşımızın fiyatlar altında, enflasyon altında ezilmemesini sağlayacak bir destek ortaya konacaktır.” dedi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya ise konuyla ilgili şu gelişmeleri paylaştı:

“Kamuoyuna yansıdığı şeklinde ele alınacak olursa 3 formül üzerinde duruluyor. 1. si 6 aylık dönemde enflasyon farkının verilmesi. 2. si yıllık enflasyonun yarısının verilmesi, 3.’sü de işveren üzerinde bulunan sigorta maliyetinin devlet tarafından karşılanması şeklinde çalışma yürütülüyor.

Yıl başında yüzde 50’lik zam yapılmıştı asgari ücretliye. Geldiğimiz 5 aylık enflasyon rakamı yüzde 34.69 seviyelerine yükseldi. Yüzde 50’lik zammın yüzde 35’i gitti. Yıl başında yüzde 15 zam yapılmış şeklinde dönüştü. Bundan sonraki aylarda enflasyon performansına bakmamız lazım. Asgari ücretliye artış yapılacaksa buna göre değerlendirilmelidir.

Asgari ücrette gözden kaçırdığımız bir husus var. Çalışanlarımızın refah payının yükseltilmesi gerekir ancak bireysel anlamda asgari ücretin getirmiş olduğu mali tablolar söz konusudur. İşveren bunu çalışana vermiyor aynı zamanda devlet de ya da sistem de bireysel olarak asgari ücrette artış oranında vatandaşa zam yapmış şeklinde dönüşüyor. Birincisi vergi mükellefi olup bağkur pirimi ödeyenler, ikincisi isteğe bağlı prim ödeyenler, doğum borçlanması yapanlar, askerlik borçlanması yapanlar, yurt dışı borçlanması yapanlar, genel sağlık sigortası primi ödeyenler.

Asgari ücrette işçiyi memnun ederken bazı kesimleri de devlet eliyle mağdur etmiş durumdayız. Asgari ücrete çalışan açısından bakılıp artış getirilecekse ona katılıyorum ama bireysel anlamdaki bahsettiğim ödemelerin de sabitlenmesi ya da asgari ücrete gelen zamdan etkilenmemesi gerekir. Asgari ücrete gelecek olan zammın ücret olarak değil bazı kesimleri olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA