Son dakika… Bayramda sağanak şoku! Bu bölgelerde yaşayanlar dikkat

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul ve Ankara dahil 21 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı yayınlayarak vatandaşları sağanak yağışlara karşı tedbirli olması konusunda uyardı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan son hava durumu raporuna göre Kurban Bayramı’nın ikinci gününde yurdun kuzeybatısında kuvvetli yağışlar bekleniyor. İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bursa ve Balıkesir için turuncu kodlu uyarı yapan Meteoroloji; Çanakkale, Yalova, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar, Ankara, Bolu, Çankırı, Çorum, Sinop, Kastamonu, Karabük, Bartın ve Zonguldak için ise sarı kodlu uyarı yayınlandı.

SEL VE SU BASKINLARI UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, “10.07.2022 Pazar günü ilk saatlerden itibaren Marmara’nın güney ve doğusu ( İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Balıkesir ve Çanakkale’nin doğusu ) ile zamanla Batı Karadeniz (Bolu Düzce, Karabük, Zonguldak ile Kastamonu, Sinop ve Bartın’ın iç kesimleri) , İç Anadolu’nun kuzeybatısı ( Ankara, Eskişehir ve Çankırı) , Afyonkarahisar ve Kütahya çevreleri ile Çorum’un batısında yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden, sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.” açıklamasını yaptı. Yağışların 10 Temmuz saat 22.00’ye kadar etkili olması bekleniyor.

AFAD’DAN 7 İL İÇİN ‘ÇOK KUVVETLİ YAĞIŞ’ UYARISI

AFAD, yaptığı açıklamada İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Balıkesir, Zonguldak ve Bursa’da çok kuvvetli yağış beklendiğini belirterek “Meteorolojiden alınan bilgilere göre, bugün ilk saatlerden itibaren, İstanbul’un kuzey kesimleri ve Anadolu Yakası’nda; Kocaeli, Sakarya ve Düzce çevrelerinde; Balıkesir’in kuzey, Zonguldak ve Bursa’nın batı kesimlerinde çok kuvvetli yağış bekleniyor. Sel, su baskını, yıldırım, küçük çaplı dolu yağışı, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olun. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bursa ve Balıkesir il AFAD müdürlüklerimiz teyakkuza geçirildi. Gelişmeleri takip ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İBB: ALO 153 İLE İLETİŞİM KURULABİLİR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) sosyal medya hesabından “İstanbulluların dikkatine!” notuyla yapılan yağış uyarısında “AKOM verilerine göre bu akşam başlayıp yarın akşama kadar sürecek kuvvetli rüzgar ile birlikte sağanak yağış bekleniyor. Ani ve yoğun yağışların oluşturabileceği olumsuz durumlar için ALO153 Çözüm Merkezimiz ile iletişim kurulabilir” denildi.

İSTANBUL’U VURDU

İstanbul’da beklenen sağanak yağış gece saatlerinde başlayarak tüm ilde etkili oldu. İstanbul’da gece saatlerinde başlayan yoğun sağanak yağış sonrası birçok ilçede su baskınları meydana geldi.İstanbul’da gece boyunca çakan şimşek sayısı 7 bini aştı.


ESENYURT

Esenyurt’ta şiddetli yağış sonrası taşan dere nedeniyle ev, iş yeri ve bir camiyi su bastı. Mahsur kalan vatandaşlar kurtarılırken ekiplerin çalışması devam ediyor. Yetkililer tarafından yapılan uyarıların ardından Pınar Mahallesi’nde gece saatlerinde bir çok iş yeri ve evi su bastı. Baskınla birlikte sokaklar adeta göle döndü. İtfaiye ve Esenyurt Belediyesi ekipleri tarafından evlerinden mahsur kalan 2 ailenin çıkarıldığı öğrenildi. Ekipler baskının ardından gece boyunca bodrum katlarda su baskını yaşanan evlerde arama çalışmalarını sürdürdü. Ekiplerin çalışması devam ederken aynı bölgede 2020 yılında da sel felaketi yaşanmıştı.

Esenyurt’ta fabrika su altında kaldı

BEYKOZ’DA EVLERİ SU BASTI

Beykoz’da caddeler ve yollar sağanak yağmur sebebiyle kapandı. Caddeler ve bazı evler su altında kaldı. Yalı Mahallesi Meydan Sokakta bulunan bir eve yıldırım düştüğü iddia edildi. Yıldırım düşen ev tutuştu. Vatandaşların durumu 112 acil çağrı merkezine bildirmesiyle olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri yangını kısa sürede söndürürken, sağlık ekipleri yaralı vatandaşları bölgedeki hastaneye sevk etti. Beykoz’da aşırı yağış sebebiyle sahil yolu, caddeler ve bazı sokaklar su altında kaldı. Bir evi ise aşırı yağış sebebiyle su bastı. İtfaiye ekipleri su basan evde tahliye çalışması yaptı.

Beykoz’da 6 katlı binanın çatısına yıldırım düştü

SULTANGAZİ

Sultangazi’de etkili olan şiddetli sağanak yağış nedeniyle suyla dolan sokakta bazı araçlar mahsur kaldı. Binaların giriş katlarında bulunan ev ve iş yerlerini su basarken, ekiplerin su tahliyesi çalışmaları devam ediyor.

İstanbul’da gün içerisinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Sultangazi Cebeci Mahallesi’nde bir sokak suyla doldu. Sokakta bulunan bazı araçlar mahsur kaldı. Yağış sebebiyle bazı binaların zemin katlarında bulunan ev ve iş yerlerini su bastı. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla suları tahliye etmeye çalıştı. Bölgeye belediye ekipleri sevk edilirken, ekiplerin olay yerindeki su tahliyesi çalışmaları devam ediyor.

Evini su basan Yaşar Demirtaş, “Gördüğümüz gibi perişan ve harap durumdayız. Ben sabaha kadar işimde çalıştım. Evime istirahat için geldim. Evim su içinde, çoluğum çocuğum perişan durumdaydı. Eşyalarımız batmış durumdaydı” dedi.

EN FAZLA YAĞIŞI SARIYER ALDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)’nden yapılan açıklamada, kentte en fazla yağışı 113 kilogram ile Sarıyer aldı.

AKOM’un mevcut meteorolojik uydu ve radar verileri doğrultusunda yaptığı değerlendirmelere göre, bugün akşam saatlerine kadar gök gürültülü sağanak yağışların süreceğinin tahmin edildiği belirtildi. Gece saatlerinde yaşanan kuvvetli sağanak yağmur ve yoğun yıldırım Başakşehir, Büyükçekmece, Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü’nde etkili oldu. Anlık şimşek verisi haritalarından, dakikada 65 şimşek çakmasının yaşandığı görüldü. Meteorolojik verilere göre İstanbul’da bayramın geri kalan günlerinde yağış beklenmezken, yeni hafta boyunca sıcaklık 28 ila 31 derece aralığında seyredecek.

Kuvvetli yağış, Anadolu yakasında Boğaz çevresi ile Avrupa yakası geneline etkili oldu. Gece boyunca yoğun şimşek ve gök gürültüsü eşliğinde yağan yağmur neticesinde en fazla yağış Sarıyer (113kg/m2), Büyükçekmece (99kg/m2), Eyüpsultan (96kg/m2), Şişli(78kg/m2) ve Beykoz’da (76kg/m2) kaydedildi. Diğer ilçelerde ise 20-50kg/m2 oranında yağış gözlendi.

BAKAN SOYLU SEL BÖLGESİNDE : EVLERİ SU BASANLARA 5 BİN TL

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul’da gece saatlerinden itibaren etkili olan sağanak nedeniyle sel meydana gelen Esenyurt’ta incelemelerde bulundu. Bakan Soylu, basın mensuplarının soruları üzerine “Bu gece sabaha kadar birkaç kez yoğun ve şiddetli bir yağmur yağdı. Biz de hem vali yardımcılarımız, AFAD Başkanımız, kaymakamımız ve il afet müdürümüz burada bir çalışma ortaya koydular. Büyükşehir Belediyesiyle birlikte de bir değerlendirme yaptık. Onlar da su basan yerlerle alakalı boşaltmaları yapıyorlar. Yani bundan sonra nasıl bir adım atılması gerekir ve hızlı ve çabuk süratli adımlar ne şekilde olması gerekli vatandaşlarımızı dinledik. Hem meselenin hikayesini de hep beraber değerlendirme fırsatına sahip olduk. Bir daha burada su basmamasını teminen neler yapılabilir bu konuda bir karşılıklı çalışma da yapılacak ve yapılanlar var, yapılanları değerlendirdik. Ayrıca evleri ve işyerleri su basan vatandaşlarımız yalnız kalmayacaklar. Hemen ilk etapta 5’er bin liralık evlerine su basanlara, iş yerleri su basanlara da 10’ar bin liralık bugün itibariyle bir banka şubesi açtırdık. Hemen kendilerine nakit olarak elden verilecek. Allah’a hamd olsun bir can kaybımız yok önemli olan o. Bir anda yoğun bir yağmurla karşı karşıya kalındı. Burada yapılması gereken işler var, onu da büyükşehir belediyesi ile değerlendirildi ve zannediyorum yakın bir zamanda yapılıp sona erecek. Arkadaşlar hasar tespitlerini bu gece yarısına kadar yapıp bitirecekler ve vatandaşımızın burada karşı karşıya kalmış olduğu bu mağduriyette, en azından maddi mağduriyet , tabii mübarek bayram günü karşı karşıya kaldığı diğer mağduriyeti maalesef çözemeyiz ama maddi mağduriyeti çözebilmek için gerekli yardımlar destekler ortaya konulacak, geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

ANKARA VALİLİĞİ UYARDI

Ankara Valiliği, yerel olarak kuvvetli sağanak beklendiğini belirterek, vatandaşları meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı tedbirli olunması konusunda uyardı. Valilikten yapılan açıklamada, “10 Temmuz Pazar günü yerel olarak kuvvetli sağanak yağış beklendiğinden; sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: TEYAKKUZDAYIZ

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada yağış için Ankara genelinde ‘sarı uyarı’ yapıldığı belirtilerek şöyle denildi: “Meteoroloji’den alınan bilgiye göre Ankara’da yarın kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışa bağlı olarak su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklar beklenmektedir. Büyükşehir Belediyemiz tüm birimleriyle teyakkuz halinde olup, vatandaşlarımızın da yağışın olası olumsuzluklarına karşı dikkatli ve tedbirli olmasını rica ederiz.”

BİLECİK’TE SEL SULARINA KAPILAN 70 YAŞINDAKİ KADIN HAYATINI KAYBETTİ

Bilecik’in Gölpazarı ilçesine bağlı Türkmen köyünde bugün öğleden sonra aniden bastıran şiddetli yağmur hayatı felç etti. Şiddetli yağmurun oluşturduğu sel suları, Asiye Bikmen’in oturduğu evin önünde bulunan istinat duvarının çökmesine neden oldu. Bu esnada Asiye Bikmen (70) suya kapılırken, annesinin suya kapıldığı gören oğlu Sinan Bikmen de hemen suya atladı. 500 metre ileride köylüler Asiye Bikmen’in cansız bedenine ulaşırken, oğlunu da yaralı bir şekilde buldular. Asiye Bikmen’in cansız bedeni savcının incelemesinin ardından Gölpazarı İlçe Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken, yaralı oğlu da aynı hastanede tedavi altına alındı.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA