SON DAKİKA || İşbirliği haberi gündeme geldi! Kuzey Kore ve Rusya…

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin altıncı ayı dolarken dünya, Pazartesi sabahına tehlikeli bir işbirliği haberiyle uyandı. Yaptığı füze denemeleriyle uluslararası toplumun barış ve güvenliğini tehdit eden Kuzey Kore, Rusya’nın yeni müttefiki olma yolunda hızla ilerliyor.

Yalnızca Donbas’taki Lugansk bölgesi ile Ukrayna’nın güneyindeki bazı şehirleri ele geçirebilen Rus ordusu, beklediği yardım teklifini binlerce kilometre uzaktan aldı. Ukrayna’da batağa saplanan Rus ordusu, ilkbaharda Çin’den yardım bekledi ancak uluslararası yaptırımlardan çekinen Pekin yönetimi Moskova’nın yolunu gözlediği hamleyi yapmadı. Yaz mevsimine gelindiğinde ise Rusya’nın bir başka müttefiki İran’ın Ukrayna’daki Rus işgalcilere insansız hava araçları servis edeceği haberleri yayıldı.

100 BİN ASKER KARŞILIĞINDA TEKLİF EDECEK

Geçen hafta Rus medyasında yayılan habere göre, Rusya ve Kuzey Kore ittifak kuruyor. Moskova, Pyongyang yönetimine doğalgaz ve tahıl teklif etmeye hazır, Kuzey Kore’den istenen ise 100 bin askeri Ukrayna’daki cephe hattına göndermesi.

DÜNYADA İLK HABER OLDU

Kremlin’in seslerinden biri olan Regnum haber ajansına göre, Kuzey Kore savaşa doğrudan müdahil olabileceğini diplomatik kanallardan Rusya’ya iletti. Ajansın metninde, “Ülke 100 bin askerini Donbas’a göndermeye hazır” ifadesi göze çarparken, Kuzey Koreli askerlerin konuşlandırılacağı yerler dikkat çekici.

Söz konusu yerler, Rus lider Putin’in işgal emri vermeden iki gün önce bağımsızlıklarını tanıdığı kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da, iki yönetimi Temmuz ayı içerisinde tanıdı.

Yalnızca birkaç saat önce Kuzey Kore medyasında yer alan haber ise, dünya gündemine bomba gibi düştü. Flaş habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova ile Pyongyang arasında daha güçlü ilişki kurulması çağrısında bulunduğunu duyurdu.

UZMANLARDAN DİKKAT ÇEKEN ANALİZ

Buna göre, Rus lider Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a mektup göndererek Rusya ve Kuzey Kore’nin “ikili yapıcı ilişkileri geliştirmesi gerektiğini” yazdı. Rusya lideri mektubunda, ikili ilişkilerin geliştirilmesinin Kore ve Kuzeydoğu Asya’da güvenlik ve istikrarı artırmaya yardımcı olacağını ifade etti.

Kuzey Kore medyası, Kim Jong-un’un da Rusya ve Kuzey Kore arasındaki iş birliğinin büyümeye devam edeceği yanıtını verdiğini belirtti. Uzmanlar iki ülkenin, Rusya’nın Ukrayna işgalinin başladığı Şubat ayından bu yana giderek yakınlaştığına dikkat çekiyor.

Uluslararası haber ajansları, mektubun 15 Ağustos’ta yani bugün kutlanan “Kore Kurtuluş Günü” için gönderildiğini aktarıyor. Kore’nin, İkinci Dünya Savaşı’nda yenilen Japonya’dan bağımsızlığını kazandığı gün “Kurtuluş Günü” olarak kutlanıyor.

KİM’DEN YANIT GECİKMEDİ

Kuzey Kore de Moskova’yı cevapsız bırakmadı. Kim’in Putin’e yanıt olarak gönderdiği mektupta, Rusya-Kuzey Kore ilişkilerinin 2. Dünya Savaşı sonunda Japonya’nın yenilgiye uğratılmasıyla kurulduğu ifade edildi. 38 yaşındaki Kuzey Kore lideri, Putin’e verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

Alıntı Metni

Mektupta “düşman kuvvetler” için ülke ismi verilmemiş olsa da Kuzey Kore’de bu terim genellikle ABD ve müttefiklerini işaret etmek için kullanılıyor. İki ülke liderleri, Kim’in 2019’daki Rusya ziyaretinde iş birliği anlaşması imzalamıştı. Ayrıca Kuzey Kore Temmuz ayında, Ukrayna’daki iki Rusya yanlısı ayrılıkçı bölgede tek taraflı olarak ilan edilen “halk cumhuriyetlerini” de tanıdığını ilan etmişti. Kuzey Koreli yetkililer, Donetsk ve Luhansk’a, yeniden inşa ve diğer alanlarda yardımcı olmak üzere insan gücü gönderebileceklerinin de işaretini vermişti.

23 BİN TONLUK BM GEMİSİ

Afrika için Ukrayna tahılını taşıyan ilk BM gemisi 23 bin ton buğdayla yola çıkmaya hazır. Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Gemi Afrika’ya gidecek ve “Etiyopya 23 bin tonluk buğday kargosunun teslim edileceği son ülke olacak” dedi. Bu, Kiev ve Moskova’nın Temmuz ayında BM ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Karadeniz’deki tahıl teslimatlarının önündeki engeli kaldırmak için anlaşmaya varmasından bu yana ilk gıda yardımı sevkiyatı olacak.

Ukrayna lideri Volodymyr Zelenskiy, kuvvetlerinin Rus işgali altındaki Zaporijya Nükleer Santrali’ne ateş eden Rus askerlerini hedef alacağını söyledi ve ekledi:

“Tesise ateş eden veya tesisi siper olarak kullanan her Rus askeri, istihbarat ajanlarımız, özel servislerimiz ve ordumuz için özel bir hedef haline geldiğini anlamalıdır.”

Öte yandan ABD, Japonya, İngiltere ve AB de dahil olmak üzere toplam 42 ülke, Rusya’ya askeri güçlerini derhal tesisten çekmesi çağrısında bulundu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), çatışmalar durmadıkça olası bir nükleer felaket konusunda uyardı.

‘Ukrayna’ya 100 bin asker’

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA