Tapuda rüşvet gizli kamerada! ‘2 bin lira diyeceksin sandım’

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

İstanbul Şile Tapu Müdürlüğü’ndeki yolsuzluk gizli kameralara yansıyan görüntülerle ortaya çıktı.

TOKALAŞMA BAHANESİYLE RÜŞVET

Operasyona uzanan süreç bir kişinin polise verdiği bilgiyle başladı. TRT Haber’den Muhammet Emin Şahin’in haberine göre; tapu müdürünün rüşvetle kendisine yeni bir ev aldığı ileri sürüldü. Peş peşe yapılan ihbarların ardından Şile Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Tapu dairesi çalışanları takibe alındı, Kuruma gizli kameralar yerleştirildi. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şebekeyi deşifre etti.

Rüşvetin başındaki isimlerin, bölgedeki bazı emlakçılar ve tapu dairesinde işi olan kişilerle samimiyet kurduğu anlaşıldı. Kamudan aldıkları gücü kötüye kullanıp maddi çıkar sağladıkları belirlendi.

Iğdır’da tapu görevlisi rüşvet parasıyla yakalandı

Tapu dairesinde işini çözmek isteyenlerden kimi rüşveti zarfın içine, kimi de dosyanın arasına gizledi. Bazıları ise kağıda sardığı parayla içeri girdi. Para, bazen tokalaşma bahanesiyle teslim edildi bazen de dolap ve çekmecelere bırakıldı. Rüşvet karşılığında tapu işlemleri hızlandırıldı.

Kadıköy Belediyesi’ndeki rüşvet operasyonunda detaylar

Suçu delillendirmek için ortam dinlemesi de yapıldı. Şüphelilerin farklı rüşvet tarifeleri oluşturdukları ortaya çıktı. Yakalanma riski yüksek işlemlerde rüşvet miktarının değiştiği ve pazarlık yapıldığı tespit edildi. Binlerce lira haksız kazanç elde edildiği saptandı. Bazen parayı aracı vasıtasıyla aldırdıkları da kayıtlara geçti.

RÜŞVET İÇİN SIKI PAZARLIK KAYIT ALTINA ALINDI

Alıntı Metni

Eş zamanlı baskınlarda 82 şüpheli yakalandı. 4’ü emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Adliyeye sevk edilen 78 zanlıdan 32’si tutuklandı. Tutuklananlar arasında, tapu müdürü, müdür yardımcısı, 10 memur ve emlak komisyoncuları da var.

BAZI MEMURLARI ARALARINA ALMADILAR

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı anayasal düzene karşı işlenen ve örgütlü suçları soruşturma büro savcısı Fatih Çotur’un yürüttüğü soruşturma tamamlandı. Şüpheliler hakkında 230 sayfalık iddianame düzenlendi. 53 zanlının rüşvet almak, vermek, aracılık etmek suçlarından 21’er yıl, 33 kişinin ise 12’şer yıl hapisle cezalandırılması istendi.

151 eylemin yer aldığı iddianamenin detaylarına TRT Haber ulaştı. İddianamede rüşvetin süreklilik kazandığı vurgulandı. Zanlıların, çarkın dışında kalan memurları aralarına almadığı, o memurlara mobbing uyguladıklarına da değinildi. Tapu müdürünün rüşvet sisteminin düzenli işlemesi için sürekli tetikte olduğu aktarıldı.

İçinde 450 bin lira olan çantayla yakalandı

Bir işlem rüşvet zincirinin haricindeki bir memura düştüğünde ise dosyayı kendi istediği çalışana yönlendirdiğine yer verildi. Paranın işlem günü dışında veya ilerleyen zamanlarda tahsil edildiği ifade edildi.

O iddianame kabul edildi. Rüşvet zincirine ilişkin dava Anadolu 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA