KİRA ARTIŞ ORANI AÇIKLANDI: 2022 HAZİRAN KİRA ZAM ORANI HESAPLAMA

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Kira artış oranı belli oldu mu? Haziran ayı kira artış oranı için gözler enflasyon rakamlarındaydı. Mayıs ayı enflasyon oranına göre kira artış oranı belli oldu. TÜFE ne kadar oldu? İşte son açıklanan TÜFE oranına göre kira artış oranı hesaplama.

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu, yılın beşinci enflasyon verisini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi Mayıs ayında yüzde 2.98 artarken, yıllık bazda yüzde 73.50 oldu.

TÜFE on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Haziran ayı için yüzde %39,33 oldu.

Haziran ayında kontratı yenilenecek kiracıya yasal olarak yapılabilecek en yüksek zam oranı yüzde %39,33’yi aşamayacak.

KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIYOR?

Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor.

HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

Örnek konut kirası: 1.000 TL

Kira artış oranı: %39,33

Mayıs ayı kira artış tutarı: 393,3

Mayıs ayı kira artış oranı dahil zamlı kira tutarı: 1.393,3

KİRA DÜZENLEMESİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira artışlarıyla ilgili 4 bakanlığın yaptığı ortak çalışmaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bozdağ, “Vergi kanunlarımızda ve diğer kanunlarımızda bu konularla alakalı yeterli mevzuatlar var. O mevcut mevzuattan da ilham alarak oradaki bazı öneriler kanunda geçen kısımlar var. Oradaki bazı rakamlar, oranları biz ‘Acaba bu dönemde fahiş kira artışları karşılığında bunu uygulayabilir miyiz?’ bakılıyor. Oran üzerinden bir belirleme yapacağız, miktar üzerinden değil. Çünkü oran üzerinden bir belirlemenin daha makul olacağı, çünkü oran üzerinden yaptığımızda maliyet her miktara göre farklı şekilde oluşacaktır. Onun üzerinde son aşamaya gelindiğini ifade etmek isterim. Bu geçici bir düzenleme olacaktır” dedi.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA