Trump’ın evine FBI’dan baskın

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

DIŞ HABERLER SERVİSİ – ABD eski başkanı Donald Trump, Florida Eyaletinde bulunan evinin ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından basıldığını duyurdu. Trump, Palm Beach’teki Mar-a-Lago’daki evinin FBI tarafından basılmasını“ulus için karanlık zamanlar”olarak nitelendirdirirken,daha önce bir ABD başkanının böyle bir durumla karşı karşıya kalmadığını vurguladı.

Trump, “Böyle bir saldırı ancak 3’üncü dünya ülkelerinde gerçekleşebilir. Bu, savcılığın görevi kötüye kullanması, adalet sisteminin bir silaha çevrilmesi ve 2024’te başkanlığa aday olmamı umutsuzca istemeyen radikal sol Demokratların saldırısıdır” ifadelerini kullandı.

Bazı belgelere el konuldu

ABD medyasına yansıyan haberlerde Trump’ın arama sırasında New York’taki Trump Tower’da bulunduğu belirtildi. Operasyonun ise Trump’ın Beyaz Saray’daki görevi sırasında Florida’daki ikametgahına gizli kayıtları getirip getirmediğine ilişkin yürütülen bir soruşturmayla ilgili olduğu aktarıldı. Trump’ın avukatı Christina Bobb, NBC kanalına arama sırasında bazı belgelere el konulduğunu söyledi.

ABD’de resmi devlet kayıtlarının muhafaza edildiği ABD Ulusal Arşiv ve Kayıt İdaresi’nin, Trump’ın Florida’daki evinde 15 kutu Beyaz Saray belgesine ulaşıldığına ilişkin Şubat ayında Kongre’yi bilgilendirdiği biliniyor. Bunların bazılarında gizli bilgi ve belgelerin olduğu belirtiliyor. ABD’de, gizli devlet belgelerinin kullanımı ile ilgili federal yasalar bulunuyor.

Adaylık tehlikede

ABD Anayasası, hükümete ait resmi belge ve kayıtların izinsiz saklanmasını, taşınmasını, üzerinde oynanmasını, tahrip ve imha edilmesini suç olarak kabul ederken,suçu işleyenler hakkında üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bu kişilerin resmi görevde bulunması halindeyse ceza ağırlaştırılarak, kişinin kamu görevinden men edilmesiyle sonuçlanabiliyor. Trump’ın 2024’teki başkanlık seçimlerinde yeniden Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olmak istediği biliniyor. Trump’ın,yasa dışı şekilde resmi evrak bulundurma suçu sabit olursa, yeniden Beyaz Saray’da görev yapması yasaklanabilir.

Bu yüzden de,Cumhuriyetçi Parti’nin bu baskını seçimde bir koz olarak kullanmak için çalışma yürüttüğü ifade ediliyor. Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde üstünlüğü ele geçirirlerse, Adalet Bakanlığı hakkında soruşturma başlatmayı planlıyor.Cumhuriyetçilerden gelen sert mesajlara karşı, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise, “Kimse hukukun üstünde değildir” mesajı paylaştı.

FBI ne arıyor?

FBI’ın gerçekleştirdiği aramanın Trump’ın bazı resmi belgeleri yanına almasıyla bağlantılı olduğu ifade ediliyor.FBI’a içeriden bir ‘köstebeğin’ belgelerin evde olduğuna dair delil sunduğu ve aramanın bu delil nedeniyle gerçekleştirildiği de iddia ediliyor.

Trump’ın yasa dışı şekilde başkanlık döneminden kalma birçok belgeyi yırttığı öne sürülmüştü. Trump’ın başkanlığı döneminde resmi kayıtlara geçirilmesi gereken evrakı “tuvalete atmak” suretiyle yok ettiği iddia edilmiş, bunu destekleyecek yeni fotoğraflar da paylaşılmıştı. Donald Trump’ın yasa dışı şekilde resmi evrak bulundurmaktan suçlu bulunması halinde yeniden Beyaz Saray’da görev yapması yasaklanabilir.

Destekçileri toplandı

Trump’ın açıklamaları sonrası ünlü ismin destekçileri Mar-A-Lago ve New York’taki Trump Tower önünde toplandı. “Trump” yazılı bayrakları taşıyan göstericiler, evin bulunduğu cadde üzerinde onlarca araçla konvoy oluşturdu. Operasyona tepki gösteren destekçileri, Trump lehine tezahürat yaptı.

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA