‘FETÖ okulları ABD için kanser’

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Elif Altın –Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) dünyadaki faaliyetlerini araştıran bağımsız hukuk şirketi Amsterdam & Partners’ın kıdemli ortağı Robert Amsterdam, “Aldatma İmparatorluğu”nun devam kitabı olan Etki Ağı’nın tanıtım toplantısı için Türkiye’ye geldi.

Kitabın Swissotel’de yapılan tanıtım programına konuşan Robert Amsterdam, “Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil etmek benim için ayrıcalıktır. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmemizde Fetullah Gülen örgütünün ABD’deki faaliyetlerini araştırmamızı istemişti. Gülen ile bağlantılı okullar, son 10 yılda kendi küresel gündemlerine finansal destek sağlamak amacıyla ABD’deki devlet okulları sisteminden 1 milyar dolardan fazla gelir elde edinmek için çok yönlü dolandırıcılığa başvurmuştur. Bu kontrolsüz yağma faaliyeti, Türkiye’nin ulusal güvenlik çıkarlarına karşı bir tehdit oluşturmakla kalmayıp, ABD’li vergi mükelleflerine ve okul çocuklarına olağanüstü zararlar vermektedir. Son yıllarda bu okullara çok sayıda FBI baskını düzenlenmiş, denetimler aleyhte sonuçlanmış ve hatta itiraflarda bulunulmuş olmasına rağmen Gülen okulları sadece en ılımlı sonuçlarla yüzleşmiştir” dedi.

Yasa dışı ilişkiler ağı

Gülen’in ABD’deki politik etkisinin devam ettiğini belirten Amsterdam, “Bir örnek Oklahama’dır mesela. Buradaki vergi mükelleflerinin parası yasadışı bir şekilde eyalet dışına Texas’a gönderilmiş. Gülen okulları burada yasadışı kâr aktarması yapmış. Bu sahtekârlık denetçiler tarafından tespit edildiğinde de Gülenistler o zaman bir önceki genel savcıyı kendilerine avukat olarak seçmişler. İşte etkileri Oklahoma’da o kadar güçlü. Politik sözleşmeleri ve faydaları elde etmek için çok sıklıkla bu ilişkiler aile ilişkisine dönüyor. Kendileri gibi yasadışı veya politik problemleri olan insanlarla çalışıyorlar” bilgisini paylaştı.

Hayal ötesi sahtekârlıklar

Gülen okullarındaki eğitim seviyesinin oldukça düşük olduğunu söyleyen Amsterdam, “Öğretmenler yetersiz. Öğretmenler Türkiye’den yasadışı bir şekilde ABD’ye getirilmiş. Bazı şok edici haberlerim var sizlere. Buradaki pek çok organizasyonun Amerika’daki çalışmalarına dayanarak, eğitim bakanlığı bu charet okullar için geçen hafta yeni bir bütçe düzenlemesi getirdi. Bunu artık zorlaştırdılar. Çok ciddi bir şekilde şeffaflık getirmek zorunda kalacaklar. Bu değişiklikler, düzenlemeler bunlar çok önemli çünkü buradaki evrak sözleşmeleri Gülen örgütünün tesis etmiş olduğu bunlar çok katmanlı ponzi şemaları ve sahtekârlıklar içermektedir. Özellikle inşaatlardaki maliyetleri artırıyorlar. Bunlar spesifik bir şekilde incelenecek. Buradaki sahtekârlıklar hayal edebileceğimizin ötesinde” diye konuştu.

‘Gülen örgütü silahüretiyor’

Gülenistlerin çok ileri gittiğini vurgulayan Amsterdam, “Fetullah Gülen’in ABD’deki önemli seslerinden biri eski bir basketbol oyuncusu olan Enes Kanter’dir. Kendisinin dile getirdiği şekilde bir insan hakları aktivisti. Bir Türkiye eleştiricisi. Ama bu kişinin de hiç Amerikan basınında bunun Gülen ile ilgisi olduğu ortaya çıkmıyor. Kamuya toplantılar veriyor, kongrede toplantılar düzenliyor ama Cumhuriyetçi Parti’de kimse de bu dış politika dâhisine kendisinin Gülen örgütü ile olan ilişkisini sormuyor. Bu aslında insan hakları savunucusuymuş gibi şarlatanlık yapıyor. Günün sonunda siz bir hem tarikat üyesi olup hem de insan hakları savunucusu olamazsınız. Şu çok önemli Türkiye’nin ayağa kalkması lazım. Şunu sormalıyız. Fetullah Gülen okulları ve organizasyonları için koruma seviyesi nedir? Kimler Gülen’i savunuyorlar. Kimler koruyor? İşte Türk Hükümetinin sorması gereken temel soru bu. ABD Türkiye’nin bir müttefiki ise ne yapıyorlar? Bu örgüte bu şekilde devam etmesine izin verirken. Ben hükumetin hep okullara odaklanmasını istedim çünkü okullar, Fetullah Gülen’in cebindeki milyarlar. Bu okullar ABD sistemi içerisinde birer kanser. Fetullah Gülen organizasyonu silah üretiminde bulunuyor. Bu çok ciddi bir dış politika sorunu Türkiye için. Bir Charter okul kurucusunun silah üreticisi bir firmayla nasıl bir ilişkisi olabilir. Ve bu nasıl sıkıntı oluşturmaz“ diye konuştu.

İlk kitap 2017’de yayımlandı

Hukukçu ve yazar Amsterdam’ın, 2017 yılında, ABD’de FETÖ bağlantılı okullardaki usulsüzlükleri derlediği “Aldatma İmparatorluğu: Gülen Sözleşmeli Okul Ağı Üzerine Bir Araştırma” kitabını yayımlanmış ve kitabın tanıtımı yine Türkiye’de yapılmıştı. 644 sayfa olan kitap Türkçeye çevrilmişti. Amsterdam iki yıldır süren çalışmalarının bir sonucu olarak tamamen kamuya açık kaynaklardan elde ettikleri bilgilerle kitabı hazırladıklarına dikkat çekerek, “Benim amacım siyasi bir sonuca ulaşmak değil, sadece Fetullah Gülen’in bir suçlu olduğunu ortaya koyabilmektir” demişti.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA