Kuzey Ege’de uranyum endişesi

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

MERT İNAN/ İSTANBUL- Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne bağlı Arıklı Köyü sakinleri, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) yaptığı toryum-uranyum madeni arama sondajlarının çevre tahribatı yaratacağını endişesiyle Çevre Etki Değerlendirme Raporu ve ÇED kararı olmayan arama sondajlarına izin verenler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Arıklı Dayanışması ve Kazdağlı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğinin çağrısı ile bir araya gelenler köylüler, Ayvacık Kaymakamlığı’na da dilekçeler vererek MTA sondajının durdurulmasını istedi. Arıklı sakinleri dilekçelerinde sondaj yapılan alanın Nusratlı, Arıklı, Hasanobası, Ahmetçe, Sazlı, Kozlu, Büyükhusun, Demirci, Hüseyinfakı köylerine çok yakın olduğunu, arkeolojik sit olan Gargaria Antik Kenti’nin de arama ruhsatının alanı içinde bulunduğuna dikkat çekti. Suç duyurusu dilekçesinde şu görüşlere yer verildi:

HERKES KANSERDEN ÖLDÜ

“1980 yılında yine MTA köyün girişinde 1800 metre derinliğinde 2 sondaj çukuru açmış, sondajda Arıklı Köyü’nden insanlar çalıştırılmıştır. O sondajda çalışan herkes kanserden öldüğü gibi sondaj bittikten sonra üzeri betonlanıp, alan tel örgü ile çevrilmiş olmasına rağmen, güvenlik sebebiyle alanda görevlendirilen bekçiler de kanser nedeni ile ölmüşlerdir. Daha önce yapılan sondajlar sonrası Arıklı arazisinde yetkililerce yapılan ölçümlerin ardından, sondaj noktalarından uzak durulması ve sondaj noktasının yakınında bulunan içme suyu ve hayvan sulamasında kullanılan çeşme suyunda yüksek oranda radyoaktivite ölçüldüğünden bahisle etrafı çevrilerek sağlık açısından yüksek risk taşıyan bu çeşmeden uzak durulması salık verilmiştir.
Halk sağlığı üzerinde bu denli tehlike yaratacak şekilde toprağa, suya ve havaya radyoaktif zehirlenmeye neden olacak maddeler karıştırılması suçtur. ÇED raporu oluşturulmadan aynı faaliyetin tekrarı niteliğinde yeni bir sondaj ruhsatı düzenlenmesi ve sondaja başlanması TCK 185. maddesinde tsrif edilen suçu oluşturmaktadır.”

‘SAĞLIK İÇİN TEHDİT’

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, uranyum arama sondajında mutlaka Çevre Etki Değerlendirmesi’nin yapılması gerektiği ancak bu bölgede sondajın raporsuz yapıldığını belirterek, “Eski sondaj alanlarında radyasyon tehdidi varken yeni sondajlara başlanması halk sağlığı açısından büyük tehdit” dedi.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA