Tütün en büyük küresel salgın

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

ANKARA Milliyet – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tütün ürünleri kullanımıyla ilgili en etkin mücadeleyi bizim gerçekleştirdiğimizi kimse inkar edemez. Elektronik sigara denilen diğerinden farklı değil. Nargile sigaradan daha az zararlı değil, tam aksine çok fazla zararı var. Bu zarardan milletimizi kurtarmak için bazı hazırlıklar yapıyoruz” dedi.

Erdoğan, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Gençlik Buluşması’nda spor, bilim ve sanat alanında başarılarıyla öne çıkan gençlerle bir araya geldi.

Tütün salgınının önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alması sebebiyle en büyük küresel sağlık tehdidi olduğunu belirten Erdoğan, “Dünyada her yıl 7 milyon, ülkemizde 100 bin insanın tütün kullanımına bağlı hastalıklardan öldüğü gerçeğine rağmen maalesef bu salgınla mücadelede henüz arzu ettiğimiz yerde değiliz”dedi.

‘Kimse inkar edemez’

Erdoğan “Hükümetimizin sağlık ve gençlik politikalarını tütün, alkol, uyuşturucu gibi insan vücuduna zararlı ürünlerin kullanımıyla mücadele eksenli olarak bunu sürdürdük. Ülkemizde kapalı mekanlarda sigara içme yasağından yüksek vergi uygulamasına kadar tütün ürünleri kullanımıyla en etkin mücadeleyi bizim gerçekleştirdiğimizi kimse inkar edemez” diye konuştu. Araştırmaların sigara kullanımında kısmi bir gerileme yaşandığını gösterdiğini dile getiren Erdoğan, “Gerçi bilinen sigara markaları yerine nargile, puro, elektronik sigara gibi ürünlere yönelerek bu mücadelenin arkasından dolanmak isteyenler de yok değil. Mücadelemizi tüm tütün ürünlerini, hatta daha ötesinde bağımlılığa yol açan her türlü maddeyi içerecek şekilde genişleterek sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Sigara müzesi kurduk’

Daha sonra gençlerle sohbet eden Erdoğan ile 2008 yılında Yeşilay’ın “Sigaranı da Beni de Yakma” kamu spotunda çocuk oyuncu olarak yer alan Berat Efe Parlar arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Parlar, “14 sene önce kamu spotunu çektiğimizde Ankara’ya sizlerin yanına annemle gelmiştim. Anneme ‘Sigara kullanıyor musunuz?’ diye sormuştunuz, o zaman annem ‘Maalesef kullanıyorum’ demişti. Siz de ‘Acilen bırakman lazım’ demiştiniz. Annem şu anda kanser hastası. Doktorun anneme ilk sorusu ‘Sigara kullanıyor musun?’ oldu. Annem o soruyu duyduktan sonra sigarayı bıraktı. Annemden sigara paketini almıştınız” dedi. Erdoğan da, “Biz milletimizi çok seviyoruz, insanımızı çok seviyoruz. Eğer elinde sigara varsa paketi almaya yelteniyorum… Burada da böyle ufak sigara müzesi de neredeyse kurduk. Tabii karşımdaki tabloya baktığım zaman bayağı güzel işler yapmışız” yanıtını verdi. Sohbete basket maçından geldiğini belirten Erdoğan, “Bugün de bayağı skorerdim, 36 sayı yaptım. 50’nin 36’sı bizde ve yendik. Biz kazandık tabii” açıklamasını yaptı.

İzmaritten heykel

Gençlik buluşmasında heykeltıraş Esra Özkay Güraraz’ın, Türkiye’nin farklı illerinden sivil toplum örgütleri ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla toplanan sigara izmaritlerini kullanarak yaptığı ağaç formundaki heykeller de sergilendi.

Erdoğan, “Muhteşem bir eser meydana getirdiniz” diyerek heykelin İstanbul’da Yeşilay genel merkezinin bahçesine yerleştirilmesini önerdi.

‘Hazırlık yapıyoruz’

Elektronik sigaranın zararlarına dikkat çeken Erdoğan, “Bunların hepsi aldatmaca. Elektronik sigara denilen öbüründen farklı değil. Hem keseye hem vücuda zarar veriyor. Fırsat vermeyeceğiz, elimizden geleni yapacağız. Son zamanlarda nargile olayı ortada. Nargile sigaradan daha az zararlı değil, çok daha fazla zararı var. Zarardan da milletimizi kurtarmak içi buna yönelik de bazı hazırlıklar yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

NFT ve Metaverse gibi yeni teknoloji uygulamalarında sigara bağımlılığına özendirici öğelerin olduğuna işaret edilmesi üzerine Erdoğan, “Elon Musk’la ilk görüşmemde diyeceğim ki ‘bu sigara tüketimine karşı mücadeleye de harca’. Sigara karşıtı reklamlara biraz para harcamasını isteyeceğim” dedi.

‘Aç sefil geziyor, almadan duramıyor’

Erdoğan, sigaradaki vergi artışından duyulan rahatsızlığa ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı: “Vergiyi devamlı arttırıyoruz, bundan da çok rahatsızlar. Hem suluda hem de sigarada arttırıyoruz. Hayret, aç sefil geziyor ama onu almaktan geri durmuyor, rakıyı, birayı almaktan geri durmuyor. Yeter ki alayım diyor. Bana doktor kardeşlerimiz kızacak, ne yazık ki onların da gerek sigara gerek alkol bağımlılığı beni ciddi manada rahatsız ediyor. Doktor dediğimizde doktorların birinci derecede sigara içmemesi lazım, alkol almaması lazım. Onlar örnek olacak, onların örnek olması ile başarıya gideceğiz. Hele hele bunun ilmini yapanlar bizi ciddi manada üzüyor, doktorlarımızdan çok ciddi seferberlik bekliyoruz, onlar adım atmalı. O adım ile beraber seferberliği yaygınlaştırmamız lazım.”

Arda’dan özel forma

Fenerbahçe’de forma giyen Arda Güler’e yaşını soran ve 17 olduğunu öğrenen Erdoğan, “17 yaşında Arda Türkiye’nin önemli şöhretlerinden bir tanesi. Şimdi öğrendiğim kadar milli takıma da çağrıldın galiba” dedi. Güler’in, kalçasından sakatlığının bulunduğunu söylemesi üzerine ise Erdoğan, “Eyvah, inşallah, en yakın zamanda temennim bu sakatlığı atlatıp tekrar sahalara dönmen” dedi. Arda Güler, Erdoğan’a Fenerbahçe’de oynadığı ilk maçında giydiği formasını hediye etti.